19 Şubat 2013 Salı

YABANCI DİL ÖĞRENEMİYORUM!? BİLİM ADAMLARINA GÖRE, BU BÜYÜK BİR YALAN






Beyin, 15 dakika içerisinde yeni bir kelime öğrenebilir. Bilim adamlarının yeni bulguları, yabancı dil öğrenemiyorum diyenlerin tüm bahanelerini yanlışlar nitelikte.

Cambridge nörobilim uzmanlarının bulgularına göre, tek yapmanız gereken , bu süre içerisinde bir kelimeyi 160 defa dinlemektir.
Bunu yaptıktan sonra, beyin özellikle o kelimeyi hatırlamaya  görevli nöronlarla yepyeni bir ağ kurmuş olacaktır.
Son bulgulara göre bu süreç düşünülenden çok daha hızlı gerçekleşmektedir.
Dr Yuri Shtyrov ve ekibi beyin aktivitelerini izlemek üzere 16 sağlıklı gönüllü deneğin başlarına elektrotlar yerleştirerek bir keşif gerçekleştirdiler.
Öncelikle tanıdık bir kelime verildikten sonra ortaya çıkan nabzı kaydettiler. Daha sonra gönüllü deneklerin, yepyeni bir kelimeyi defalarca dinlemeleri sağlandı.
Başlangıçta, beyin yeni kelimeyi tanımak için çok çalışmak zorunda kaldı.
Ancak Dr. Shtyroy’un açıklamalarına göre, 14 dakika ve 160 tekrar sonucunda, yeni hafıza izlerinin tanıdık olanlara göre “nerdeyse farksız” olduğu tespit edilmiş oldu.

Şöyle ki:” Bundan anladığımız, dil için yapılan alıştırmalar önemlidir. Her küçük çaba yardım eder.
Sadece algı - dinleme – yararlıdır. Gönüllü deneklerimiz bu kelimeleri tekrarlamadılar bile.
Onlara kelimeleri tekrarlatma, beynin konuşma merkezinde “muhtemelen yeni kurulan nöral ağların genişlemesini” sağlayacaktır, diye konuşmasına devam etti.  

Ancak, o ve Medical Research Council's Cognition and Brain Sciences Unit’teki diğer arkadaşları, afazi tedavisi (CIAT) adını verdikleri bu yaklaşımı, turistlere Fransızca öğretmek yerine, inme inmiş hastaların konuşma kabiliyetlerini yeniden kazanmalarını sağlamak adına yaptıklarını vurgulamaktadır.   
Şöyle ki:” Bu araştırma, beyin hasarı olan, örneğin inme inmiş hastaların, bu hafıza izlerini oluşturan beyin bölgesinin hedeflenmesiyle, iyileşme ve rehabilitasyon süreçlerinin hızlanacağını anlamış olduk.”
Bir sonraki aşamanın, teorinin inmeli hastalarda denenmesi olduğunu eklemektedir
Dr. Shtyroy’un bu çalışması Paul Noble adında öğrendiklerini “unutan” öğrencilere sahip bir dil öğretmeniyle heyecan yarattı.
Tekrarlamak ona göre anahtar kelimeydi – ancak beyin rahat ve hatırlamamaya çalıştığı zamanlarda daha iyi öğrenmeler sağladı. Eğer spor takipçisiyseniz, tüm oyuncuları, takımları ve kuralları hatırlarsınız, ancak hiçbir zaman çıkıp oynamazsınız.
Hatırlarsınız çünkü bu süreci tekrar tekrar yaşarsınız. Beyin her şeyi hatırlamayı seçmez. Gördüğünüz herkesi hatırlasaydınız çılgına dönerdiniz. Mesele, neyin önemli neyinse önemsiz olduğudur.

Daily Science
Bu araştırma, Nörobilim Jurnalı’nda (Journal of Neuroscience  - WED) yayınlanmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder